اشتراک گذاری
  • خانه
  • مقالات
  • تکنولوژی RAID چیست؟ مزایا و معایب انواع raid در سرورها

تکنولوژی RAID چیست؟ مزایا و معایب انواع raid در سرورها

اگر به دنبال یک فناوری جدید و کارامد به منظور ذخیره سازی اطلاعات و از همه مهم تر نگهداری و محافظت امن آن ها هستید، تکنولوژی RAID همان چیزی است که به آن نیاز دارید. این فناوری به کاربران برای ذخیره سازی ایمن داده ها کمک می کند و از این رو یکی از بهترین فناوری های اخیر محسوب می شود. اساس فناوری رید، ادغام و ترکیب چند هارد دیسک با هم دیگر است. این فناوری انواع مختلفی دارد. در واقع چند رید داریم و انواع این رید ها نیز کارایی هایی دارند. علاوه بر این دسته بندی دیگری نیز برای انواع رید ها وجود دارد. اگر شما هم اطلاعات چندانی از تکنولوژی RAID ندارید، در ادامه با ما همراه باشید تا با معرفی این فناوری، انواع آن، کارایی ها و از همه مهم تر مزیت های معایب فناوری RAID اطلاعات بیشتری در خصوص این تکنولوژی به دست آوریم.

تکنولوژی RAID

معرفی تکنولوژی RAID

رید یا RAID در واقع مخفف شده عبارت Redundant Array of Independent Disks است. این عبارت تکنولوژی ادغام چند هارد دیسک را تعریف می کند که از آن برای ذخیره سازی و نگهداری کارامد تر داده ها استفاده می شود. این فناوری می تواند به مراتب موجب افزایش کارایی و سرعت هارد سیستم هم شود. از همه مهم تر این که تکنولوژی RAID می تواند به خوبی از داده ها محافظت کرده و در صورت بروز هر گونه مشکلی با وجود این فناوری برای بازیابی اطلاعات از دسته رفته و پشتیبان گیری از آن ها هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.

هر رید در واقع متشکل از یک یا چند درایو است. نکته مهم دیگر در مورد فناوری رید این است که آن ها می توانند هم به صورت نرم افزاری و هم سخت افزاری وجود داشته باشند. رید ها علاوه بر دسته بندی نرم افزاری و سخت افزاری، انواع مختلف دیگری نیز دارند. آن ها را می توان در سرور ها و در سطوح مختلف دسته بندی و معرفی کرد.

دسته بندی تکنولوژی RAID به انواع سخت افزاری و نرم افزاری

فناوری رید به دو دسته نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم می شود. در رید های سخت افزاری از یک کنترلر یا سخت افزار برای اجرای رید استفاده می شود و در رید های نرم افزاری نیز از درایو های سیستم عامل برای ایجاد فناوری رید استفاده خواهد شد. در سیستم های سخت افزاری، درایو های ذخیره سازی داده ها به کنترلر ویژه ای وصل می شوند که روی مادربرد قرار دارد. در مقابل اما رید های نرم افزاری مستقیما دایو های ذخیره سازی سیستم عامل وصل می شوند. هر یک از این رید ها مزیت ها و معایب مخصوص به خود را دارند و با توجه به کارایی و زمینه استفاده می توانند انتخاب شوند.

مزیت ها و معایب رید های سخت افزاری

در تکنولوژی RAID سخت افزاری باید از یک کنترلر استفاده شود و همین امر موجب می شود رید های سخت افزاری به نسبت گران تر و هزینه بر تر باشد. از طرفی نیز در صورت خرابی و از کار افتادن کنترلر مورد نظر، انتخاب و تهیه یک سیستم سازگار جهت تنظیم مجدد می تواند دردسرساز شود.

با این حال مزیت هایی که این نوع فناوری رید دارد موجب شده تا بسیاری از کاربران از آن استفاده کنند. این رید ها از فضا و سرعت بسیار بالاتری بهره مندند و عملکرد بسیار خوبی برای بازیابی و پشتیبان گیری از داده ها دارند. از همه مهم تر این که از سی پی یو سیستم استفاده نمی کنند و به این ترتیب فشار کم تری روی سیستم اعمال می شود.

مزیت ها و معایب رید های نرم افزاری

قطعا اولین مزیت تکنولوژی RAID نرم افزاری هزینه های کم تر و مقرون به صرفه تر آن است. از طرفی نیز تنظیمات مجدد آن به نسبت راحت تر و امکان پذیر تر است. انجام این تنظیمات مجدد توسط سخت افزار محدود نمی شود. در این سیستم رید، از قدرت پردازش سیستم عامل استفاده می شود. رید های نرم افزاری اما ایراداتی نیز دارند. آن ها کند تر عمل می کنند و جایگزین کردن هارد خراب شده در سیستم های رید نرم افزاری دشواری بیشتری دارد.

ایراد دیگر این نوع رید مدیریت پیچیده آن است، چرا که برای مدیریت آن به تخصص و مهارت زیادی نیاز است. این نوع فناوری رید از سی پی یو سیستم استفاده می کند و همیشه نیز نمی توان سیستم را بوت کرد. در نهایت این که همیشه تمام سیستم عامل ها نمی توانند از تمام سطوح رید های نرم افزاری پشتیبانی کنند و این می تواند یک نقطه ضعف باشد.

معرفی انواع رید ها در سرور ها

رید ها را می توان در سطوح مختلفی دسته بندی کرد. به این ترتیب انواع تکنولوژی RAID در سطوح مختلف شامل رید سطح 0، سطح 1، سطح 5، سطح 5+0، سطح 6 و سطح 1+0 می شود. این سطوح مختلف در رید ها می توانند روی سرعت و تحمل خطای سرور موثر باشند. علاوه بر این سطح رید ها به این هم بستگی دارد که آیا رید سخت افزاری است یا نرم افزاری. هر یک از این تکنولوژی RAID در سرور ها مشخصات مخصوص به خود را دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم.

RAID 0

در این سطح داده ها بین دو هارد تقسیم شده است و با این رویکرد سرعت سیستم در دسته بندی و سازمان دهی داده ها افزایش خواهد یافت. این فناوری رید با سطح 0 تنظیمات ساده ای دارد و از لحاظ هزینه های نیز مقرون به صرفه است. بهتر است از این سطح برای داده های بسیار مهم استفاده نشود، چرا که تحمل پذیری پایینی دارد و اگر یک درایو خراب شود، تمامی داده های ذخیره شده از دست می رود.

تکنولوژی RAID

معرفی تکنولوژی RAID سطح یک

این نوع تکنولوژی RAID نیز حداقل از دو هارد تشکیل شده است و درایو ها داده های مشابهی دارند. این موضوع موجب می شود اگر داده های یکی از هارد ها از دست برود، هارد دیگری همچنان فعال مانده و داده های از دست رفته هارد اول را داشته باشد. معمولا میزان تحمل پذیری این رید در برابر خطا بالا است و سرعت و کارایی قابل قبولی هم دارد. با این حال به دلیل این که داده ها باید در هر دو هارد کپی شود، سرعت آن به نسبت پایین تر است.

رید سطح 5

این فناوری رید معمولا یکی از رایج ترین ها و کاربردی ترین ها است. در این سطح رید به سه هارد نیاز است. البته می توان تا 16 هارد را نیز پشتیبانی کرد. در این هارد ها به منظور حفظ داده ها و جلوگیری از حذف کامل آن ها از الگوی توزیع Parity در همه درایو ها استفاده می شود. این امر امکان بازیابی داده ها را بسیار راحت تر خواهد کرد. بهترین نمونه از تکنولوژی RAID با سطح 5، دارای چهار درایو است. مزیت این سطح رید سرعت خواندن بالای آن است و این که این درایو ها تقریبا بدون خرابی هستند و خطا پذیرند. اما با این حال در صورت خرابی و نیاز به بازسازی داده ها به زمان بیشتری نیاز است.

رید های سطح 5+0 و 1+0

این رید ها از ترکیب رید های سطح 5 و 1 با رید سطح 0 به دست می آیند. برای رید سطح 5+0 به 6 درایو نیاز است. این ترکیب در حفظ داده ها و شانس بازیابی آن ها عملکرد بهتری نسبت به رید سطح 5 دارد. اما این سطح رید در لیست تکنولوژی RAID سخت افزاری قرار می گیرد. امنیت بالا از مزیت های رید سطح 5+0 است. در مورد رید سطح 1+0 نیز به حداقل 4 درایو نیاز است. ترکیب این دو یعنی ترکیب سرعت رید سطح 0 با امنیت بالای رید سطح یک که می تواند موجب افزایش امنیت و سلامت داده های ذخیره شده شود. این رید به نسبت در بین سایر فناوری رید موجود گران تر است و پیچیدگی های بیشتری هم دارد.

تکنولوژی RAID سطح 6

سطح رید دیگری که در لیست تکنولوژی RAID وجود دارد، سطح 6 است. این رید دقیقا مشابه رید 5 است و سرعت خواندن بسیار بالایی دارد. تنها تفاوت این است که توزیع داده ها به صورت برابر روی دو درایو نوشته می شود. این سطح رید به چهار درایو نیاز دارد. این رید به نسبت تحمل خطای بسیار بیشتری دارد و امنیت آن هم بالا است. از معایب رید سطح 6 این است که برای راه اندازی آن به سیستم پیچیده ای نیاز است و خرابی در هارد می تواند روی رید و عملکرد آن تاثیر منفی بگذارد.

بیشتر بخوانید: ریکاوری اطلاعات رید

کدام رید بهترین گزینه برای انتخاب است؟

بعد از معرفی تکنولوژی RAID و معرفی انواع آن ها باید دید کدام یک از انواع فناوری رید موجود می تواند بهترین گزینه باشد. اول از همه انتخاب بین رید های سخت افزاری و نرم افزاری مطرح می شود. این مورد به میزان هزینه ای که در نظر کاربر است و از همه مهم تر زمینه کارایی رید بستگی دارد. معمولا برای محیط های ویندوز بهترین گزینه رید های سخت افزاری هستند و برای عملکرد بهتر، رید های سخت افزاری گزینه بهتری خواهند بود. اما برای انعطاف پذیری بیشتر و هزینه کم تر می توان رید های نرم افزاری را انتخاب کرد. در مورد انتخاب بهترین سطح رید در سرور ها نیز معمولا رید های 5،6 و 1+0 گزینه های بهتری هستند و عملکرد خوبی برای ذخیره سازی و نگهداری از داده های مهم دارند.

Rate this post