اشتراک گذاری

انواع حافظه فلش در SSD

انواع حافظه فلش در SSD ساختار ذخیره سازی درایو مورد نظر را تشکیل می‌ دهند. اس اس دی ها برای نگهداری دیتا از واحدهایی کمک می گیرند که تحت عنوان سلول ذخیره ساز معروف هستند. تشکیل این ساختار منحصر به فرد به نوع حافظه به کار رفته در دیسک بستگی دارد.

به طور کلی انواع حافظه فلش در اس اس دی شامل TLC ،QLC ،PLC ، eMLC، MLC و SLC هستند. از بین این مدل‌ ها کارشناسان تعمیر هارد اکسترنال تهیه درایو MLC را به کاربران معمولی و گیمرها پیشنهاد می دهند. این در حالی است که درایوهای SLC به دلیل سرعت بیشتر جهت استفاده در سازمان‌ ها و شرکت‌ ها توصیه می شوند. به همین ترتیب هر کدام از حافظه های ذکر شده کاربردهای خاص خود را دارند که در مقاله پیش رو مفصلاً به آن خواهیم پرداخت.

انواع حافظه فلش در SSD

با انواع حافظه فلش در SSD آشنا شوید

ذخیره اطلاعات روی درایوهای اس اس دی در بخش‌ های کوچکی تحت عنوان سلول حافظه انجام می ‌شود.‌ انواع حافظه فلش در SSD که تشکیل سلول ‌های حافظه وابسته به آن ها است، شامل TLC ،QLC ، PLC، eMLC، MLC و SLC هستند.

هر کدام از نمونه های ذکر شده از لحاظ ظرفیت ذخیره سازی و تعداد سطوح با یکدیگر متفاوت هستند. به این صورت که هرچه تعداد سطوح ذخیره سازی دیتا در درایو مورد نظر بیشتر باشد، ظرفیت نگهداری اطلاعات افزایش می ‌یابد. البته لازم به ذکر است افزایش سطوح ذخیره سازی داده‌ ها، کاهش سرعت و استقامت سلول‌ های حافظه را به دنبال دارد.

این مقاله برای شما مفید است : آموزش تست سرعت SSD

نحوه نامگذاری انواع حافظه فلش در درایوهای  SSD

همان طور که گفتیم، سلول حافظه در اس‌ اس‌ دی مسئولیت ذخیره داده ها را بر عهده دارد. این سلول‌ ها بر اساس نوع حافظه فلش به کار رفته در آن ها دارای خصوصیات متفاوتی هستند. جالب است بدانید هر کدام از انواع SSD به شیوه خاصی نامگذاری می ‌شوند.

برای مثال اگر درایو نوع SLC را در نظر بگیرید، متوجه خواهید شد که حرف اول به صورت حروف بزرگ انگلیسی نوشته می ‌شود. این حرف بیانگر تعداد سطوح ذخیره سازی اطلاعات است. سایر حروف نام انواع حافظه فلش در SSD نیز بیانگر ویژگی خاصی هستند. برای مثال دومین حرف بزرگ انگلیسی در SLC به عبارت Level  اشاره دارد که به معنی سطح می ‌باشد. سومین حرف یعنی C هم بیانگر عبارت Cell به معنای سلول است.  

انواع درایوهای ذخیره سازی اطلاعات

قبل از این که به معرفی انواع حافظه فلش بپردازیم، بد نیست بدانید که اطلاعاتی را درباره درایوهای ذخیره سازی اطلاعات داشته باشید. به طور کلی حافظه های موجود در بازار به دو دسته مکانیکال و SSD تقسیم می‌ شوند که به توضیح هر یک می ‌پردازیم:

  • هاردهای مکانیکال

هاردهای مکانیکال دارای دیسک متحرکی هستند. نحوه پیدا کردن اطلاعات نیز به این صورت است که دیسک متحرک شروع به چرخش می‌ کنند تا دیتای نگهداری شده در درایو بازخوانی شود.

  • درایوهای SSD

درایو‌های اس اس دی برای ذخیره کردن دیتا به سیستمی به نام حافظه فلش متکی هستند. در واقع پیکربندی حافظه SSD به صورت ثابت است و خوانش اطلاعات نیز از بخش غیر متحرک با سرعت بسیار زیادی انجام می ‌گیرد. بنابراین می ‌توان گفت که فرآیند ذخیره سازی در SSD با سرعت بیشتر و صرف انرژی کمتر نسبت به هارد مکانیکال صورت می پذیرد.  

معرفی انواع حافظه فلش در اس اس دی

انواع حافظه فلش در SSD از نظر تعداد سطوح و ظرفیت ذخیره سازی هر سلول متفاوت از دیگری هستند. تعداد چرخه خواندن و نوشتن طی عمر مفید نیز ویژگی دیگری است که باعث تمایز درایوها از یکدیگر می‌ شود. در ادامه با در نظر گرفتن این موارد تلاش کرده ‌ایم که انواع حافظه فلش را مورد بررسی قرار دهیم.

حافظه فلش MLC

این مدل از چند سطح مختلف جهت نگهداری داده در سلول‌ های حافظه خود استفاده می‌ کند. به طوری که در هر کدام از سلول‌ ها 2 بیت دیتا ذخیره می‌ شود. تعداد چرخه خواندن و نوشتن طی عمر مفید آن نیز به ۸ تا ۱۰ هزار می رسد. درایو اس اس دی MLC بهترین گزینه برای کاربرهای خانگی و فعالیت‌ های گیمینگ محسوب می‌ شود. البته این نوع SSD برای کاربرانی که نیاز به آپدیت‌های مکرر دارند، چندان مناسب به نظر نمی‌ رسد.

حافظه فلش  SLC

یکی دیگر از معروف ترین و پرکاربردترین انواع حافظه فلش در SSD مدل SLC است که از سلول‌ های یک سطحی تشکیل می ‌شود. هر کدام از سلول ‌ها نیز توانایی ذخیره تنها یک بیت دیتا را دارا هستند. از آنجا که اس اس دی های SLC مقاومت مطلوبی دارند، اغلب در سازمان‌ های صنعتی و شرکت‌ های بزرگ مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

علاوه بر آن تعداد چرخه خواندن و نوشتن در طول عمر مفید این حافظه محبوب بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار است. با توجه به این که SLC یکی از سریع ‌ترین انواع اس ‌اس‌ دی موجود در بازار به شمار می ‌رود، قیمت بالایی دارد. سرعت مطلوب در کنار نرخ گران موجب شده که این مدل بیشتر برای فعالیت‌ های صنعتی کاربرد داشته باشد.

اینو بخون حتما به کارت میاد : چگونه هارد SSD را در لپ تاپ نصب کنیم؟

حافظه فلش TLC

مدل TLC از سه سطح ذخیره سازی داده بهره می ‌برد و هر کدام از سلول‌ های آن دارای ظرفیت نگهداری ۳ بیت دیتا هستند. تعداد چرخه خواندن و نوشتن طی عمر مفید این محصول بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ است. بنابراین می‌ توان گفت در مقایسه با دیگر انواع حافظه فلش در SSD کمترین میزان مقاومت را دارد.

از آنجا که در هر سلول 3 بیت داده ذخیره می ‌شود، TLC با قیمت مناسب ‌تری نسبت به دیگر درایوها به فروش می‌ رسد. اس اس دی مدل TLC برای کسانی مناسب است که نیاز چندانی به نوشتن، بازنویسی و همچنین پاک کردن ندارند. به همین دلیل متخصصان نمایندگی بازیابی اطلاعات در محل این مدل را برای کاربری ‌های معمولی توصیه نمی ‌کنند.

حافظه فلش eMLC

حافظه فلش eMLC عملکرد قابل قبولی دارد، به طوری که سلول ‌های آن از چندین سطح برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می ‌کنند. تعداد چرخه کامل خواندن و نوشتن داده طی عمر مفید این محصول بین ۲۰ تا ۳۰ هزار است. درایو eMLC همچنین می ‌تواند در هر سلول حافظه ۲ بیت داده را نگهداری کند. این نوع SSD از لحاظ استقامت کیفیت بهتری در مقایسه با MLC دارد، اما در رده پایین‌ تری نسبت به SLC قرار می ‌گیرد. حافظه eMLC معمولاً برای استفاده در صنایع و شرکت ‌ها کاربرد دارد.

حافظه فلش QLC

یکی دیگر از انواع حافظه فلش در SSD نوع QLC است که از ۴ سطح برای نگهداری داده در سلول‌ های خود استفاده می‌ کند. از آنجا که در مدل QLC تعداد سطوح ذخیره سازی اطلاعات افزایش یافته است، به همان نسبت سرعت و استقامت درایو کاهش می ‌یابد. این امر نهایتاً منجر به کاهش هزینه ساخت محصول می ‌شود. درایوهای اس اس دی نوع QLC اغلب در طرح‌ های آزمایشگاهی به کار می‌ روند.

حافظه فلش PLC

از جمله انواع حافظه فلش در اس اس دی می‌ توان به PLC اشاره کرد. این مدل از ۵ سطح برای ذخیره سازی اطلاعات در سلول‌ های خود استفاده می ‌کند. حافظه فلش PLC نیز مانند QLC تعداد سطوح بالایی برای نگهداری داده دارد. لذا طبیعی است که سرعت و استقامت آن نسبت به دیگر مدل‌ ها کاهش پیدا کند. ناگفته نماند تاکنون کارایی خاصی برای حافظه فلش PLC معرفی نشده است.

Rate this post