برای این که بتوان از تمام ویژگی های گرافیکی لپ تاپ استفاده کرد، باید نصب درایور کارت گرافیک لپ تاپ را به صورت کامل و دقیق انجام داد. کارت گرافیک لپ تاپ باید همیشه به روز رسانی شود و به صورت کامل نصب آن انجام شده باشد تا سیستم بتواند توقعات گرافیکی کاربر را برآورده سازد. به صورت کلی پروسه نصب کردن درایور کارت گرافیک مراحل پیچیده ای ندارد و می توان با دنبال کردن چند مرحله این کار را انجام داد. در این آموزش کامل و ساده شده با ما همراه باشید تا نحوه اجرای درایور کارت گرافیک لپ تاپ را بررسی کنیم.
مراحل نصب درایور کارت گرافیک لپ تاپ
همانطور که گفته شد برای نصب کردن درایور کارت گرافیک کافی است چند مرحله ساده را انجام دهید تا از تمام قابلیت های گرافیکی سیستم بهره مند شوید. این مراحل شامل موارد زیر می شوند:
شناسایی کارت گرافیک های سیستم
در اولین قدم برای نصب درایور کارت گرافیک لپ تاپ، باید کارت گرافیک هایی که در لپ تاپ مورد نظر وجود دارند را شناسایی کنید تا بر این اساس مابقی اقدامات مورد نیاز انجام شوند. معمولا لپ تاپ های جدیدتر دارای دو کارت گرافیک مجزا هستند. در بیشتر سیستم ها یکی از این کارت های گرافیک، کارت گرافیکAMD یا انویدیا است که از آن برای اجرای ویژگی های حرفه ای گرافیکی استفاده می شود.
دومین کارت گرافیک نیز از نوع اینتل است که معمولا در سیستم مسئول اجرای کارهای گرافیکی روزمره و عادی است. برای نصب کردن درایور کارت گرافیک لپ تاپ باید به نوع آن و نسخه درایور به روز شده ای که شرکت سازنده برای ارتقای کیفی آن ارائه داده است، توجه کرد و آپدیت مخصوص هر کارت گرافیک را برای آن در نظر گرفت. خصوصا شناسایی مدل کارت گرافیک مورد استفاده در سیستم برای راه اندازی و نصب درایورها اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که هر کدام تنها با یک درایور به خصوص سازگاری دارند.
دانلود فایل راه اندازی درایور کارت گرافیک
پس از شناسایی نوع کارت گرافیک مورد استفاده در لپ تاپ باید فایل راه اندازی اختصاصی آن را دانلود کنید. این فایل ها از طریق سایت اختصاصی انویدیا یا اینتل قابل دستیابی هستند. از این رو کافی است ابتدا مدل کارت گرافیک را از طریق System information پیدا کرده و سپس در وب سایت شرکت، مدل آن را جست و جو نمایید. با انتخاب نوع کارت گرافیک، می توان آخرین نسخه به روز شده آن را پیدا و سپس آن را دانلود کرد. بعد از دانلود فایل مورد نظر نیز می توانید آن را نصب کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت هارد hdd و ssd
راه اندازی فایل پس از نصب درایور کارت گرافیک لپ تاپ
بعد از دانلود و نصب آخرین نسخه درایور کارت گرافیک از سایت سازنده آن، می توانید مراحل راه اندازی را انجام دهید تا به این ترتیب کار نصب درایور کارت گرافیک لپ تاپ به پایان برسد. ابتدا باید فایل راه انداز دانلود شده را از حالت زیپ خارج کند. سپس در پوشه ای که ایجاد می شود، روی آیکون exe کلیک کنید تا مراحل نصب درایور اجرا شوند.
البته می توان از طریق گزینه Device Manager در منوی استارت ویندوز نیز درایور را نصب کرد. در این قسمت از طریق گزینه Display adapters نام کارت گرافیک را مشاهده می کنید. با استفاده از گزینه آپدیت درایور در این قسمت نیز می توانید کارت گرافیک را به روز رسانی کنید. برای این منظور باید به اینترنت متصل باشید تا مراحل آپدیت و نصب انجام شوند. با دنبال کردن همین مراحل به سادگی می توانید کار اجرای درایور کارت گرافیک لپ تاپ را انجام دهید.
چرا کارت گرافیک لپ تاپ نصب نمی شود ؟
عدم تطابق درایور کارت گرافیک
یکی از دلایل اصلی نصب نشدن کارت گرافیک در لپتاپ، عدم تطابق درایورهای نصبشده با مدل و نسخه کارت گرافیک است. اگر درایورهای کارت گرافیک بهدرستی نصب نشده باشند یا نسخه قدیمی داشته باشند، باعث بروز مشکلاتی مانند عدم شناسایی کارت گرافیک توسط سیستم عامل یا حتی نصب نشدن آن می شود. برای رفع این مشکل، باید مطمئن شوید که آخرین نسخه درایور برای کارت گرافیک خود را از وبسایت تولیدکننده (مثلاً NVIDIA، AMD یا Intel) دانلود کرده و نصب کنید.
مشکلات سختافزاری
گاهی اوقات کارت گرافیک بهدلایل سختافزاری به درستی نصب نمی شود. این مشکلات به علت معیوب بودن خود کارت گرافیک، اتصال ضعیف آن به برد اصلی لپتاپ، یا مشکلاتی در پورتهای PCIe رخ می دهد. در این صورت، تنها راه حل ممکن، بررسی کارت گرافیک توسط یک تعمیرکار ماهر یا تعویض آن با یک مدل جدید و سالم است.
ناسازگاری با سیستم عامل
برخی از کارت گرافیکها با برخی نسخههای سیستمعامل سازگار نیستند. برای مثال، گاهی کارت گرافیک شما از نسخه قدیمی ویندوز پشتیبانی نمی کند یا به درستی با آپدیتهای جدید سیستم عامل هماهنگ نیست. در چنین مواردی، باید بررسی کنید که آیا کارت گرافیک و درایورهای آن با سیستمعامل نصب شده سازگار هستند یا خیر. در برخی موارد، بهروزرسانی به نسخه جدیدتر ویندوز یا نصب نسخه سازگارتر درایورها مشکل را حل می کند.
مشکلات در BIOS
بعضی از لپتاپها بهطور پیشفرض کارت گرافیک خارجی را غیرفعال میکنند و فقط از کارت گرافیک داخلی (Integrated Graphics) استفاده میکنند. در این صورت، لازم است به تنظیمات BIOS وارد شده و مطمئن شوید که کارت گرافیک خارجی فعال است. اگر کارت گرافیک خارجی در BIOS غیر فعال باشد، لپتاپ فقط از کارت گرافیک داخلی استفاده خواهد کرد و نصب کارت گرافیک خارجی امکانپذیر نیست.
بهروزرسانی نکردن سیستم
گاهی نصب نکردن کارت گرافیک بهدلیل عدم بهروزرسانی سیستم است. سیستمعامل ویندوز یا هر سیستمعامل دیگری برای شناسایی سختافزارهای جدید نیاز به بهروزرسانیهای منظم دارد. اگر سیستمعامل یا BIOS بهطور مرتب بهروزرسانی نشده باشد، با مشکلاتی در شناسایی یا نصب کارت گرافیک مواجه می شوید. بهروزرسانی سیستم عامل و BIOS این مشکل را برطرف می کند.
مشکلات با منبع تغذیه لپتاپ
در بعضی موارد، کارت گرافیک به دلیل ناکافی بودن انرژی از منبع تغذیه لپتاپ نمی تواند به درستی نصب یا کار کند. کارت گرافیکهای قدرتمند به انرژی بیشتری نیاز دارند و اگر منبع تغذیه یا باتری لپتاپ قادر به تأمین این انرژی نباشد، نصب و عملکرد کارت گرافیک با مشکل مواجه خواهد شد. در این صورت، اطمینان از عملکرد صحیح باتری و شارژر راهحل مشکل خواهد بود.
مشکلات نرمافزاری یا تداخل برنامهها
وجود برخی نرمافزارها و برنامهها تداخلاتی ایجاد می کند که مانع نصب یا عملکرد درست کارت گرافیک می شود. این تداخلها در اثر نصب چندین درایور مختلف یا نرمافزارهای غیرمجاز ایجاد میشوند. برای رفع این مشکل، برنامههای اضافی را حذف کرده، سیستم را تمیز کنید و از نصب نسخههای مختلف درایورها خودداری نمایید. همچنین، بررسی وجود ویروسها یا بدافزارهای مخرب نیز به حل این مشکل کمک می کند.
نقص در کارت گرافیک یا مادربورد
در بعضی مواقع، کارت گرافیک بهطور کامل از کار میافتد و هیچگونه سیگنالی به سیستم نمیفرستد. این ناشی از خرابی خود کارت گرافیک یا آسیب به مادربورد لپتاپ است. اگر از سلامت کارت گرافیک و مادربورد خود مطمئن نیستید، بهترین راه مراجعه به یک متخصص تعمیرات لپتاپ برای بررسی دقیق و انجام تستهای لازم است.