پیش از این گفته شد که سوختن هارد به دنبال نوسانات برقی و آتش سوزی هارد اتفاق می افتد. اما این نوسانات برقی خود شامل حالت های متفاوتی می شود. در برخی موارد، خصوصا در ارتباط با هارد های اینترنال این سوختگی هارد به دنبال اتصال اشتباه آن به برق رخ می دهد. البته گاهی نیز خود کابل برق اتصالی کرده و موجب سوختنهارد می شود.
از طرفی این اتصالی به دنبال برخورد برخی قطعات داخلی نیز اتفاق می افتد و همین امر موجب سوختن قطعات داخلی هارد از جمله برد آن می شود. ریختن مایعات روی هارد یا لپ تاپ و حرارت دیدن بیش از حد هم می تواند موجب سوختنهارد شود. خصوصا این آسیب ها بیشتر متوجه برد هارد مورد نظر است. در هر یک از این موارد بسته به شرایط و میزان آسیبی که به هارد وارد شده است، باید امکان یا عدم امکان بازیابی اطلاعات هارد سوخته را بررسی کرد.
نشانه های سوختن هارد چیست؟
اما چطور متوجه می شویم که یک هارد سوخته و حالا باید اطلاعات روی آن را بازیابی کرد. قطعا آتش سوزی به صورت واضح مشخص می کند که هارد مورد نظر از دست رفته و باید سریعا برای بازیابی اطلاعات هارد سوخته مورد نظر اقدام کرد. اما در مواردی که نوسانات برقی یا اتصال اشتباه سوکت پاور هارد موجب سوختگی آن می شود، معمولا این سوختگی با نشانه هایی مانند بلند شدن دود از هارد دیسک، روشن نشدن هارد و شنیده نشدن صدای حرکت موتور اسپیندل در هارد و بالا نیامدن و عدم شناسایی هارد در سیستم می تواند به ما از سوختن هارد مورد نظر اطلاع دهند.
در صورت سوختنهارد ممکن است قطعات مختلفی آسیب ببینند. اما یکی از مهم ترین قطعاتی که در معرض سوختن و خرابی قرار دارد، PCB هارد است. این قطعه که همان برد هارد است، در صورت سوختن ریسک بالایی در از بین رفتن اطلاعات خواهد داشت.
سوختن هارد به دلیل سوختن PCB هارد
یکی از اصلی ترین دلایل سوختن هارد که به بازیابی اطلاعات آن نیاز است، سوختن برد است. در صورت سوختن برد هارد ممکن است بو های عجیبی مانند بوی سوختگی از هارد شنیده شود. از طرفی سوختن این قطعه می تواند شروع از کار افتادن کامل هارد نیز باشد. در نتیجه هارد سریعا شروع به گرم شدن می کند و عملکرد آن بسیار کند و ضعیف می شود. شنیده شدن صدا های عجیب از هارد یا عدم نمایش درایو ها در زمان بوت شدن سیستم نیز می تواند نشان دهنده سوختن PCB هارد باشد.
در نهایت نیز معمولا با سوختن این قطعه نیز موتور از حرکت می ایستد و دیگر در زمان خواندن و نوشتن روی هارد، پلاتر آن نمی چرخد. در نتیجه اولین قدم برای رفع این مشکل باید بازیابی اطلاعات هارد سوخته و سپس تعمیر برد سوخته آن در صورت امکان باشد.
آیا بازیابی اطلاعات هارد سوخته امکان پذیر است؟
پاسخ به این سوال تا حدود زیادی به میزان آسیبی که به هارد وارد شده است بستگی دارد. این که کدام قطعه یا قطعات هارد به دنبال آسیب سوخته باشد و این که آیا مشکل سخت افزاری است یا نرم افزاری، شرایط بازیابی اطلاعات هارد سوخته متفاوت است. برای مثال فریم ور هارد دیسک که بخش نرم افزاری هارد است، یکی از موارد بسیار حساس در ریکاوری اطلاعات هارد سوخته است. دلیل آن هم این است که این بخش تمام عملکرد خواندن و نوشتن روی هارد را تحت کنترل دارد.
خرابی قطعات بسیار حساس فیزیکی هارد از جمله پلاتر، هد و برد نیز می تواند آسیب زیادی را به هارد وارد کرده و ریسک از دست رفتن داده ها را افزایش دهد. با توجه به تمام این موارد تنها در صورتی شانس بازیابی داده ها وجود دارد که هارد سوخته در یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر و توسط کارشناسانی مجرب بررسی و عیب یابی شود. آن ها با اطلاعاتی کامل، تجربه بالا، دستگاه ها و ابزار های تخصصی و برنامه های کاربردی می توانند پروسه بازیابی اطلاعات از هارد سوخته را انجام دهند.