متاسفانه بروز هر یک از این مشکلات نشاندهنده خراب شدن یا حتی سوختن فلش مموری است؛ به گونهای که اگر درایور پورتهای لپ تاپ شما نصب باشد، پورتهای سیستم شما مشکل سختافزاری نداشته باشند و به راحتی بتوانند تمامی دیوایسهایی که به لپ تاپ وصل میکنید را شناسایی کنند؛ اما تنها فلش مموری شما را شناسایی نکنند، به این معناست که فلش شما آسیب دیده است.
از طرفی ممکن است اطلاعات زیادی را درون فلش مموری خود ریخته باشید اما زمانی که آن را به سیستم متصل و باز میکنید، هیچ یک از اطلاعات شما نمایش داده نشوند و فلش کاملا خالی باشد؛ درحالیکه وقتی بر روی آن کلیک راست میکنید و گزینه Properties را انتخاب میکنید، ببیند که بخشی از ظرفیت آن پر است. علاوهبر این امکان دارد که هنگام باز کردن فلش بر روی سیستم با پیغامی که به شما میگوید باید فلش خود را فرمت کنید مواجه شوید. در ادامه ضمن آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده ، نکاتی را در مورد این فرایند به شما همراهان همیشگی ارائه خواهیم نمود.
- چرا هیچ یک از پورتهای لپ تاپ نمیتوانند فلش را شناسایی کنند؟
- علت خالی نشان دادن فلش درحالیکه بخش زیادی از ظرفیت آن پر است چیست؟
- دلیل نمایش پیغام Format حین باز کردن فلش در سیستم چیست؟
مراحل آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده
زمانی که مشکلی برای فلش مموری که امکان دارد اطلاعات خیلی مهمی در آن ذخیره کرده باشیم به وجود میآید، اولین مسئلهای که به ذهن هر کسی میرسد این است که چگونه باید اطلاعات آن را برگردانم؟؛ به همین دلیل در ادامه به مراحل آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده اشاره کردهایم؛ منتهی اگر اطلاعات فلش شما از اهمیت بسزایی برخوردارند توصیه میکنیم بازیابی اطلاعات فلش مموری را به تکنسینهای متخصص مرکز آموزش بازیابی اطلاعات بسپارید تا بتوانند بخش زیادی از اطلاعات فلش مموری شما را بازیابی کنند.
بررسی موارد اولیه
علاوهبر این میتوانید فلش مموری خود را بر روی همه پورتهای سیستم تست کنید؛ البته قبل از انجام این کار مطمئن شوید که درایور پورتهای سیستم شما به درستی نصب شده است و هیچ یک از آنها مشکل سختافزاری ندارند. اگر فلش مموری شما روی هیچ سیستم دیگر و روی هیچ کدام از پورتهای دستگاه شناسایی نمیشود، یعنی اینکه مشکل از خود USB است و به احتمال زیاد آسیبدیده است؛ اما اگر تنها یکی از پورتهای سیستم نمیتواند فلش مموری را شناسایی کند، به احتمال زیاد آن یک پورت دچار مشکل سختافزاری شده است. اگر هم فلش مموری شما روی سیستم دیگری شناسایی میشود، احتمال دارد درایور پورتهای سیستم شما به درستی نصب نشده باشد.
تغییر شناسه درایو حافظه فلش
در گام دوم برای ریکاوری فلش آسیب دیده، باید شناسه درایو آن را تغییر دهید. این کار به ویژه زمانی کاربرد دارد که پس از وصل کردن فلش به کامپیوتر، مشاهده کنید درایو مربوط به فلش نمایش داده می شود، ولی امکان دسترسی به اطلاعات موجود در حافظه را ندارید. برای انجام این کار باید در منو Start عبارت Disk Management را تایپ کنید.
سپس از بین نتایج جستجو، بر روی گزینه Create and format hard disk partition کلیک کنید. در مرحله بعد، در لیست درایو های نمایش داده شده در صفحه ای که باز می شود، درایو مربوط به حافظه USB خود را یافته و روی آن کلیک راست کنید. گزینه Change Drive Letter and Paths را انتخاب نموده و در نهایت، ضمن کلیک بر روی گزینه Change ، اقدام به انتخاب یک شناسه جدید برای درایو مورد نظر نمایید.
نصب درایوهای فلش
در سومین مرحله آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده ، باید درایور های مربوط به این قطعه را مجددا نصب نمایید. گاهی اوقات، بروز اشکال در درایور های حافظه های USB ، می تواند باعث عدم دسترسی ویندوز به اطلاعات حافظه فلش گردد. در این شرایط شما باید مطمئن شوید که درایوها به درستی عمل می کنند؛ برای این منظور، بهترین راه این است که درایوها را مجددا نصب نمایید.
بررسی وضعیت فلش
پس از طی مراحل بالا، نوبت به بررسی وضعیت فلش در آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده می شود. ممکن است دلیل عدم دسترسی به اطلاعات فلش، معیوب بودن فایل ها باشد. برای بررسی این مساله، می توانید فلش را به کامپیوتر وصل کرده و برنامه جستجوگر ویندوز را باز کنید. به قسمت This PC رفته و بر روی نام حافظه فلش کلیک راست کنید. سپس گزینه Propertieis را انتخاب نمایید. ضمن انتخاب گزینهTools ، در قسمت Error Checking ، بر روی گزینه Check کلیک نمایید. به این ترتیب ویندوز به صورت خودکار درایو مربوط به فلش مورد نظر را اسکن می نماید.
استفاده از نرم افزار ریکاوری
یکی دیگر از روش هایی که در آموزش بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده به بررسی آن می پردازیم، استفاده از نرم افزارهای ریکاوری می باشد. این نرم افزارها در وب سایت های مختلف قرار گرفته و قابل دانلود می باشند. کار کردن با این برنامه ها چندان دشوار نیست و شما به راحتی می توانید با استفاده از آنها، فلش خود را ریکاوری نموده و از اطلاعات خود استفاده نمایید.
توجه داشته باشید که نرم افزار یا برنامه مورد نظر را از سایت های معتبر دانلود کرده و به این ترتیب، خطر ویروسی شدن سیستم را کاهش دهید. خاطر نشان می سازیم که بهترین و مطمئن ترین روش برای بازیابی اطلاعات فلش آسیب دیده ، مراجعه به مرکز ریکاوری اطلاعات است؛ کارشناسان ما در این مرکز از دستگاه های پیشرفته ای همچون pc 3000 استفاده می کنند و به این ترتیب، شانس دسترسی مجدد به بخش بیشتری از اطلاعات کاربران را افزایش می دهند.
بازیابی اطلاعات فلش از طریق Disk Drill
برنامه Disk Drill رو از سایت دانلود کنید.
حال فلش فرمت شده رو به سیستم وصل کنید.
حالا وارد برنامه Disk Drill شوید و روی فلش مموری مورد نظر کلیک کنید.
بعد از انتخاب فلش مموری، روی گزینه مربوط به جستجوی داده های از دست رفته کلیک کنید. صبر کنید تا فرآیند کامل بشه. در این مرحله، فایلهای قابل بازیابی بهتون نشون داده میشن. موارد مورد نظرتون رو انتخاب کنید. سمت راست پایین صفحه روی گزینه بازیابی کلیک کنید.
دلایل بازیابی اطلاعات فلش
اختلالات گوناگونی باعث ایجاد خرابی در فلش مموری می شود. زمانی که فلش را به سیستمی وصل می نمایید ولی هیچ پاسخی مبنی بر فعالیت فلش دریافت نمی کنید. در این حالت مسلما به بازیابی اطلاعات فلش نیاز دارید، چرا که یا فلش نیم سوز شده یا اطلاعات داخل آن به دلایل نامعلومی از بین رفته است. در این مطلب به برخی از علت های بروز این مشکلات اشاره شده است:
- ورود ویروس هایی که منجر به تشکیل shortcut می شوند
- نفوذ مایعات به درون فلش
- پاکسازی ناخواسته فلش (فرمت ناگهانی)
- وارد شدن ضربات سخت به فلش
- حجم بالای اطلاعات و عدم لود شدن فلش
- وجود بدسکتور در فلش
- اختلال در پین های اتصال
- وجود شکستگی در رابط اتصال به کامپیوتر
- سوختگی یا نیم سوز شدن کنترلر فلش مموری
- اختلالات سخت افزاری در فلش مثل اختلال در خازن یا فیوز
- شکستگی در بورد اصلی فلش مموری
- ویروسی شدن فلش مموری
مشکلات سختافزاری و نرمافزاری فلش مموری در فرآیند بازیابی اطلاعات
مشکلات سختافزاری فلش مموری
برخی از مشکلات سختافزاری که عملکرد فلش مموری را مختل می کنند، عبارتاند از:
- آسیبدیدگی برد مدار که به دلیل ضربه، نوسانات برق یا استفاده نادرست ایجاد می شود.
- قطع شدن منبع تغذیه که به دلیل مشکلات پورت USB یا قطعی در سیمکشی داخلی فلش اتفاق میافتد.
- خرابی تراشه حافظه که در اثر استهلاک یا نوسانات برق رخ می دهد.
- نفوذ مایعات به داخل فلش که باعث اتصال کوتاه و از کار افتادن آن می شود.
- این مشکلات دلایل متعددی دارند، از جمله بیاحتیاطی در استفاده، ورود رطوبت، فشار بیش از حد و یا حتی علاقه بیش از حد حیوانات خانگی به جویدن وسایل کوچک مثل فلش مموری!
مشکلات نرمافزاری فلش مموری
مشکلات نرمافزاری رایج که منجر به از دست رفتن اطلاعات فلش میشوند شامل موارد زیر است:
- حذف تصادفی فایلها که هنگام پاکسازی حافظه اتفاق می افتد.
- ویروسی شدن فلش مموری که باعث مخفی شدن یا پاک شدن اطلاعات میشود.
- خرابی سیستم فایل که به دلیل استفاده نادرست یا قطع ناگهانی اتصال رخ میدهد.
- اختلال در تأمین انرژی پورتهای USB که روی عملکرد صحیح فلش تأثیر می گذارد.
- جدا کردن ناگهانی فلش در حین انتقال دادهها که احتمال آسیب به فایلها را افزایش میدهد.
اگر اطلاعات فلش شما از بین رفت، اولین و مهمترین اقدام این است که از ادامه کار با آن خودداری کنید. بلافاصله فلش را از سیستم جدا کرده و تا زمانی که آمادگی لازم برای بازیابی اطلاعات را ندارید، از اتصال مجدد آن خودداری کنید. همچنین، از کپی کردن اطلاعات جدید روی فلش خودداری کنید، زیرا این کار احتمال بازیابی دادههای از دسترفته را کاهش می دهد.
بازیابی اطلاعات فلش مموری بدون نرمافزار
استفاده از Command Prompt (CMD) برای ریکاوری اطلاعات فلش
یکی از روشهای بازیابی اطلاعات فلش مموری بدون نیاز به نرمافزار، استفاده از CMD (Command Prompt) است. این روش به دلیل عدم نیاز به دانلود ابزارهای جانبی مفید است، اما همیشه سادهترین یا مؤثرترین راه محسوب نمیشود. برای بازیابی اطلاعات فلش با CMD، مراحل زیر را دنبال کنید:
- فلش مموری را به سیستم متصل کنید.
- منوی Start را باز کرده، “cmd” را تایپ کنید و Enter بزنید.
- در پنجره Command Prompt، دستور زیر را وارد کرده و Enter را بزنید:
chkdsk X: /f
(بهجای “X”، حرف مربوط به درایو فلش خود را وارد کنید)
- سپس دستور زیر را تایپ کرده و مجدداً Enter بزنید:
ATTRIB H R S /S /D X:.
(باز هم “X” را با حرف درایو فلش جایگزین کنید)
- منتظر بمانید تا فرآیند تکمیل شود.
- در صورت موفقیت، فایلهای بازیابیشده در یک پوشه جدید روی فلش شما ظاهر خواهند شد.
بازیابی اطلاعات فلش با استفاده از ویژگی “Restore Previous Versions”
ویژگی Restore Previous Versions در نسخههای اخیر ویندوز (۷، ۸، ۱۰ و ۱۱) امکان بازیابی فایلهای حذفشده را بدون نیاز به نرمافزار اضافی فراهم میکند. البته این روش فقط در صورتی کارایی دارد که قبلاً این قابلیت روی سیستم فعال شده باشد. برای استفاده از این روش، مراحل زیر را دنبال کنید:
- فلش مموری را به رایانه متصل کنید.
- منوی Start را باز کرده، “This PC” را جستجو کنید و Enter بزنید.
- روی درایو مربوط به فلش مموری کلیک راست کرده و گزینه “Properties” را انتخاب کنید.
- به تب “Previous Versions” بروید و نسخههای ذخیرهشده قبلی را بررسی کنید.
- در صورت مشاهده نسخههای قبلی، یکی را انتخاب کرده و روی “Restore” کلیک کنید.
- اگر هیچ نسخهای در دسترس نبود، این روش برای بازیابی اطلاعات فلش شما قابل استفاده نخواهد بود.
بازیابی اطلاعات فلش سوخته
خیلی از کاربران فکر میکنند که امکان بازیابی اطلاعات فلش سوخته وجود ندارد؛ درصورتی که تکنسینهای مرکز بازیابی اطلاعات با دستگاههای تخصصی میتوانند اطلاعات فلش سوخته را بازیابی کنند؛ با این وجود اگر فلش شما هم علائم یک فلش سوخته را دارد، بهتر است آن را به مرکز بازیابی اطلاعات بسپارید؛ تا تکنسینهای این مرکز آن را مورد عیبیابی قرار دهند و درصورتی که دچار آسیبدیدگی شده یا سوخته بود، اطلاعاتش را ریکاوری کنند.
مرکز ریکاوری اطلاعات
مرکز ریکاوری اطلاعات، تحت نظارت مرکز سخت افزار ایران فعالیت کرده و خدمات مرتبط حوزه ریکاوری و تعمیر انواع حافظه را به کاربران ارائه می دهد. این مرکز برای اینکه بتواند اطلاعات بیشتری را بازیابی کرده و به این ترتیب خدمات با کیفیت تری را به کاربران ارائه نماید، از دستگاه های بسیار پیشرفته ای در این حوزه استفاده می کند.
به این ترتیب، کاربران می توانند اطمینان داشته باشند که بیشتر اطلاعاتشان در مرکز یازیابی اطلاعات ریکاوری شده و مجددا در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. مرکز مورد بحث، ریکاوری و تعمیر انواع هاردهای هیتاچی، توشیبا، اچ پی، ایسوس، ای دیتا و … را در لیست فعالیت های خود قرار داده است. برای برخورداری از خدمات و سرویس های متنوع مرکز ریکاوری اطلاعات، می توانید با این مرکز تماس برقرار نمایید.