امروزه بحث ذخیره داده اهمیت زیادی دارد و از تکنولوژی های به روز و بسیار پیشرفته ای در این خصوص می توان استفاده کرد. دو مورد از مهم ترین، پیشرفته ترین و کاربردی ترین فناوری های ذخیره داده NAS و RAID هستند. تفاوت NAS و RAID در برخی زمینه ها قابل توجه است اما به صورت کلی هر دوی این ساختارها شباهت های زیادی نیز به هم دارند. با این وجود خصوصا از نظر نوع پیکربندی و برخی ویژگی های اساسی باید با فرق NAS و RAID آشنا بود. با مقایسه ساختارهای ذخیره سازی NAS و RAID می توان بر اساس نوع نیاز و زمینه کاربری بهترین سیستم ذخیره سازی را انتخاب کرد.
خصوصا در مواردی که حساسیت بیشتری برای انتخاب یک فناوری ذخیره سازی مناسب وجود دارد، آشنایی با تفاوت بین این دو ساختار اهمیت زیادی خواهد داشت. در این مقاله می خواهیم با در نظر گرفتن مشخصات هر یک از این فناوری ها، تفاوت NAS و RAID را مورد بررسی قرار دهیم.
از چه جنبه هایی می توان تفاوت NAS و RAID را بررسی کرد؟
همان طور که گفته شد هر دوی این ساختارها، فناوری های پیشرفته ای برای ذخیره سازی داده ها هستند و شباهت های بسیار زیادی نیز بین آنها وجود دارد. در نتیجه برای آشنایی با فرق NAS و RAID مهم است که بدانیم از چه جنبه هایی می توان این دو سیستم را با هم مقایسه کرد. در قدم اول باید به تفاوت تعریف و توصیف هر یک از این ساختارها پرداخت.
جنبه مهم بعدی نوع پیکربندی و سپس عملکرد متفاوت هر یک از این فناوری های ذخیره سازی است. این که در هر یک از این ساختارها کدام اجزا و چه بخشی عملکرد سیستم را کنترل می کند نیز مورد مهم دیگری است که می توان به آن پرداخت. در ادامه و در نهایت بعد از بررسی تفاوت NAS و RAID می توان به این مهم پرداخت که کدام سیستم ذخیره سازی برای چه کاربردی مناسب تر است و کدام را باید انتخاب کرد.
تفاوت NAS و RAID از نظر تعریف و توصیف سیستم ها
در قدم اول باید توصیفی دقیق از هر یک از این ساختارها داشت. RAID در واقع به سیستم ذخیره سازی مبتنی بر افزایش عملکرد دیسک اشاره دارد که می تواند با افزایش ظرفیت ذخیره سازی با استفاده از سخت افزار یا نرم افزار تخصصی به نام کنترلگر، داده های یکسان را در چندین دیسک ذخیره کند.
برای آشنایی بیشتر با این فناوری توصیه می شود از مقاله ” تکنولوژی RAID چیست؟ کمک بگیرید. اما در مقابل RAID، NAS مخفف ذخیره ساز متصل به شبکه است. این دستگاه ها از اتصال اترنت بهره می برند و کار آنها ذخیره سازی فایل ها رد یک دستگاه متمرکز است. در نتیجه اولین تفاوت NAS و RAID، تفاوتی است که در تعریف و توصیف این ساختارها وجود دارد.
تفاوت در اساس عملکرد سیستم های RAID و NAS
مورد مهم بعدی برای بررسی تفاوت NAS و RAID، بررسی اساس عملکرد این دو ساختار است. در سیستم های مبتنی بر RAID، عملکرد توسط کنترلگر های سخت افزاری یا نرم افزاری مدیریت می شود که این ساختار در قالب یک درایو منطقی واحد قرار گرفته است. از طرفی نیز عملکرد سیستم های RAID با هم متفاوت است و بسته به این که چه سطحی از RAID در سیستم مورد استفاده قرار بگیرد، میزان ظرفیت ذخیره سازی، بهبود تحمل خطا و تاثیر روی افزایش عملکرد دیسک متفاوت است.
اما در مقابل عملکرد سیستم های NAS وابسته به اتصال به شبکه و پروتکل های فایلی است و میزان قدرت و عملکرد آنها به CPU و RAM یک سیستم ذخیره سازی NAS بستگی دارد. در خصوص انتخاب سیستم های NAS باید به مواردی مانند عملکرد خواندن و نوشتن آن در شبکه، تعداد کاربران پشتیبانی شده و ظرفیت و مقیاس پذیری آن توجه کرد. از این رو می توان گفت یکی از جنبه های مهم فرق NAS و RAID در مبنای عملکرد این دو ساختار و نحوه انتخاب و استفاده از آنهاست.
در سیستم های NAS و RAID خصوصیات عملکرد چطور تعیین می شود؟
یکی دیگر از جنبه های مهم در بررسی تفاوت NAS و RAID، بررسی شاخصه های مهمی است که در پیکربندی هر یک از این ساختارها تعیین کننده است. در خصوص سیستم های NAS، خصوصیات عملکرد توسط اجزای داخلی ساختار NAS یعنی پردازنده، میزان رم و درایوها تعیین می شود. برای مثال هر چه پردازنده ارزان تر باشد قطعا دستگاه NAS نیز ارزان است و قابلیت های پایین تری نیز دارد. درایوهای شرکتی نیز گزینه هایی هستند که موجب بازدهی بهتر سیستم و سرعت بالای خواندن و نوشتن سیستم NAS می شوند.
در خصوص پیکربندی های RAID بر خلاف NAS، خصوصیات عملکردی بر اساس نوع هارد درایوهای مورد استفاده در دستگاه و کیفیتی که دارند تعیین خواهد شد. علاوه بر این همان طور که پیش از این هم گفته شد نوع کنترلر مورد استفاده در RAID و سطح آن تعیین می کند که عملکرد یک سیستم RAID به چه صورت باشد. هر چه سطح RAID بالاتر باشد، سرعت خواندن بیشتر می شود. توجه به این موارد در بحث فرق NAS و RAID، خصوصا برای انتخاب بهترین سیستم ذخیره سازی با توجه به نوع نیاز اهمیت زیادی دارد.
بین سیستم RAID و NAS کدام گزینه بهتری است؟
حال که در این جا تا حدودی با تفاوت NAS و RAID آشنا شدیم، سوال مهم نهایی این است که بین یک ساختار ذخیره سازی NAS و RAID کدام یک را باید انتخاب کرد؟ نکته جالب در خصوص استفاده از این ساختارها برای ذخیره سازی این است که الزامی نیست بین آنها تنها یکی را انتخاب کرد و بهترین گزینه داشتن یک NAS در پیکربندی RAID است. به این ترتیب می توان تا حدود زیادی کارایی و بازدهی سیستم ذخیره سازی را ارتقا داد و از خرابی هارد درایوها جلوگیری کرد.
این مهم خود مانع از کار افتادن سیستم در صورت بروز مشکلاتی مانند بروز نقص فنی، کم و زیاد شدن ولتاژ و اشتباهات فردی خواهد شد. خصوصا اگر با توجه به نوع کسب و کار اهمیت حفظ داده های مهم بسیار بالا باشد، داشتن و استفاده همزمان از هر دو ساختار NAS و RAID در کنار هم می تواند ایده آل ترین حالت باشد. نکته مهمی که در پایان باید به آن توجه کنید این است که این ساختارها همگی حساسیت بالایی دارند و به هیچ عنوان در صورت بروز هر گونه مشکلی نباید آنها را دستکاری کرد یا این که به مراکز غیر تخصصی در زمینه تعمیر هارد دیسک سپرد.