هارد درایو هیبریدی یا SSHD نوعی دیسک جامد است که از ترکیب درایوهای SSD و حافظه های HDD ساخته می شود. طراحی SSHD به نحوی انجام می پذیرد که همواره یک نسخه از اطلاعات جهت دسترسی سریع تر روی بخش اس ای دی جای می گیرد. بنابراین می توان گفت که قسمت SSD در واقع به عنوان نوعی حافظه کش برای داده های نگهداری شده در HDD عمل می کند.
در حال حاضر قیمت درایو SSHD در مقایسه با دیسک های مغناطیسی معمولی حدود ۱۰ تا ۲۰ برابر بیشتر است. البته هارد دیسک هیبریدی نسبت به حافظه SSD با نرخ ارزان تری به فروش می رسد. لازم به ذکر است در صورت ضربه خوردن، سوختن یا آسیب دیدن هارد هیبریدی دسترسی به دیتاهای ذخیره شده در آن امکان پذیر نخواهد بود. در چنین شرایطی می توانید برای ریکاوری اطلاعات از کارشناسان نمایندگی درخواست کمک کنید.
معرفی هارد درایو هیبریدی و نحوه کار آن
هارد درایو هیبریدی از ترکیب حافظه های SSD و HDD تشکیل می شود، بنابراین علاوه بر ظرفیت بالا از سرعت مطلوبی بهره می برد. جالب است بدانید هرچه ظرفیت حافظه های NAND در قسمت SSD بالاتر باشد، به همان نسبت سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات افزایش می یابد. به لطف این سرعت بالا سیستم کامپیوتری کمتر به قسمت مکانیکی HDD مراجعه می کند.
نحوه کار درایو SSHD به این صورت است که ابتدا اطلاعات در قسمت HDD دستگاه نگهداری می شوند. سپس مطابق با نحوه استفاده کاربر از برنامه ها بعضی از داده ها به بخش SSD انتقال می یابند. در حالی که برخی از دیتاها همچنان در حافظه HDD باقی می مانند. این ویژگی کمک می کند تا هنگام کار با رایانه و اجرای نرم افزارهای مختلف از حداکثر سرعت برخوردار شوید. علاوه بر آن از پر شدن زود هنگام حافظه SSD ممانعت به عمل می آید.
ابعاد هارد SSHD
هارد درایو هیبریدی از نظر سایز هیچ تفاوتی با دیسک های معمولی ندارد. اغلب کارخانجات این دستگاه ها را در ابعاد ۲.۵ یا ۳.۵ اینچ می سازند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. معمولا درایوهای ۲.۵ اینچی در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند، در حالی که دیسک های ۳.۵ اینچی برای کامپیوترهای رومیزی مناسب هستند.
ظرفیت هارد درایو SSHD
ظرفیت هارد SSHD با واحدهای مختلفی نظیر گیگابایت و ترابایت سنجیده می شود. بنابراین می توانید در بازار مصرف حافظه هایی را پیدا کنید که با ظرفیت های مختلف از یک ترابایت گرفته تا بیشتر طراحی شده اند. البته در هارد درایو SSHD ظرفیت بخش SSD بسیار کمتر از قسمت HDD است. در واقع حافظه اس اس دی نقش چندانی در افزایش ظرفیت درایو ندارد و تنها با هدف بهبود سرعت کامپیوتر در دیسک تعبیه می شود. با توجه به این مطلب می توان گفت ظرفیت درایو هیبریدی تا حد زیادی وابسته به حافظه HDD آن است.
بهترین ظرفیت هارد هیبریدی
معمولا بهترین ظرفیت هارد درایو هیبریدی برای اغلب کاربران دستگاهی است که ۱ ترابایت حافظه HDD و ۸ گیگابایت حافظه SSD داشته باشد. البته اگر نیاز به فضای بیشتر دارید، نمونه هایی با حافظه بیشتر را انتخاب کنید. در چنین شرایطی دیسک هایی با ۱۲۸ گیگابایت حافظه SSD و بین ۱ تا ۳ ترابایت حافظه HDD گزینه مناسبی به نظر می رسند.
مزایای هارد دیسک هیبریدی
هارد دیسک هیبریدی مزایای بسیاری دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در مقایسه با اس اس دی قیمت پایین تری دارد.
- به دلیل سرعت بالا نقش موثری در بهبود عملکرد سیستم ایفا می کند.
- دارای ظرفیت بالایی است، از این رو می توانید حجم زیادی از اطلاعات را روی دستگاه ذخیره نمایید.
- انرژی کمتری را در مقایسه با دیسک SSD مصرف می کند.
معایب هارد درایو هیبریدی
درایو SSHD در کنار مزایای بسیار دارای یک سری نقاط ضعف است که نباید از آن ها غافل شد. به طور کلی معایب دیسک هیبریدی را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
- در مقایسه با اس اس دی های خالص سرعت کمتری دارد.
- بخش SSD در هارد درایو هیبریدی دارای ظرفیت محدودی است.
- نسبت به حافظه های SSD طول عمر پایین تری دارد.
- در مقایسه با HDD های سنتی با قیمت گران تری به فروش می رسد.
- نسبت به اس اس دی ها دارای تکنولوژی قدیمی تری است.
هارد هیبریدی یا SSD، کدام یک را انتخاب کنید؟
برای انتخاب دیسک درایو مناسب باید اولویت ها و نیازهای خود را در نظر بگیرید. چنانچه هدف شما از خرید هارد افزایش سرعت سیستم است، حافظه SSD را انتخاب کنید. اما اگر فضای ذخیره سازی برایتان اهمیت دارد، بهتر است به سراغ هارد SSHD بروید.
موضوع دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، بحث قیمت درایو است. معمولا برای خرید حافظه اس اس دی نیاز به بودجه بیشتری خواهید داشت. البته ناگفته نماند عمر مفید دیسک های جامد SSD بسیار بیشتر از هارد درایو هیبریدی است. این موضوع می تواند در آینده هزینه های جاری شما را کاهش دهد.