انواع هارد اکسترنال امروزه یکی از اصلی ترین و پر استفاده ترین ابزار های ذخیره سازی اطلاعات محسوب می شوند. آن ها برای ذخیره سازی اطلاعات مختلف گزینه بسیار خوبی هستند. هارد های اکسترنال در واقع مشابه همان هارد های اینترنال کامپیوتر ها و لپ تاپ ها هستند که از طریق یک پورت خارجی ( پورت USB ) به هر دستگاهی متصل می شوند و قابل حمل اند. برخی مواقع انواع هارد های موجود دچار مشکلات مختلفی می شوند که به دنبال آن ها داده های ذخیره شده با خطر از دست رفتن مواجه هستند. ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال در صورت بروز مشکلات مختلف یکی از اصلی ترین سرویس هایی است که در مراکز تعمیراتی بازیابی اطلاعات ارائه می شود.
برای بازیابی اطلاعات هارد به ابزار ها و برنامه های تخصصی نیاز است. مرکز سخت افزار ایران یک مرکز تعمیراتی معتبر است که کار بازیابی انواع هارد های اینترنال، اکسترنال و بازیابی اطلاعات فلش و موبایل را انجام می دهد. در ادامه بیشتر با نحوه ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال در مدل های مختلف آشنا خواهیم شد.
در چه مواقعی به ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال نیاز است؟
موارد مختلفی می توانند به یک هارد اکسترنال آسیب رسانده و موجب به خطر افتادن امنیت اطلاعات ذخیره شده در آن شوند. یکی از مهم ترین موارد ضربات شدید یا زمین خوردن هارد است. در این مواقع علاوه بر آسیب های شدیدی که ممکن است به هارد وارد شود، امکان از دست رفتن اطلاعات نیز وجود دارد.
تکان های شدید، نفوذ آب و رطوبت به هارد، ویروسی شدن هارد اکسترنال، فرمت اشتباهی هارد و خرابی قطعات داخلی هارد از جمله مواردی است که به دنبال آن به ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال نیاز خواهد بود. در بسیاری از مواقع بعد از خرابی هارد، به همراه تعمیراتی که برای آن انجام می شود؛ مانند تعمیر هارد با برد خراب و …، به بازیابی اطلاعات هارد نیز نیاز است. در این شرایط نشانه های خرابی هارد اکسترنال باید برای رفع مشکل در نظر گرفته شوند.
نشانه های خرابی انواع هارد اکسترنال
برخی مواقع مشکلاتی که در یک هارد اکسترنال به وجود می آید، هشداری است برای این که کاربر باید هر چه سریع تر به فکر بکاپ گیری از داده ها بیفتد یا این که در سریع ترین زمان ممکن برای ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال مورد نظر اقدام نماید.
زمانی که هارد دچار بد سکتوری می شود یا این که دائما هنگ می کند و در ارائه اطلاعات دچار مشکل می شود یا زمانی که هارد دچار ضربه و آسیبی فیزیکی شده است، احتمال از دست رفتن داده ها بالاست. خرابی برد، گیر کردن هارد اکسترنال، صدا دادن هارد، بوی سوختگی از هارد، عدم شناسایی هارد دیسک مورد نظر و … از دیگر نشانه های مهم خرابی هارد است که به دنبال آن باید اطلاعات بازیابی شود.
روش های مختلف ریکاوری هارد اکسترنال
اول از همه باید به نشانه های خرابی هارد توجه کرد. در یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر، با دنبال کردن نشانه های خرابی هارد، مدل و نوع هارد اکسترنال مورد نظر، نوع طراحی هارد و مواردی از این دست بهترین روش برای ریکاوری هارد اکسترنال انتخاب می شود.
برای مثال روش مورد استفاده برای بازیابی هاردی که کند شده یا هنگ می کند با بازیابی اطلاعات هاردی که دچار خرابی سخت افزاری شده و باید جراحی شود، متفاوت است. در این میان اصلی ترین روش های بازیابی اطلاعات هارد، بازیابی از طریق CMD و بازیابی به وسیله نرم افزار های ریکاوری اطلاعات می شود.
بازیابی از طریق CMD
این روش ریکاوری اطلاعات هارد برای مواقعی کاربرد دارد که هارد در سیستم شناسایی می شود، اما اطلاعات و فایل های ذخیره شده روی آن دچار مشکل شده و معیوب هستند. همچنین در مواقعی که هارد دستور فرمت می دهد، این روش می تواند برای بازیابی داده ها در انواع هارد اکسترنال به کار برود.
برای استفاده از روش CMD باید در صفحه استارت سیستم، دستور CMD را تایپ کرده و بعد از باز کردن پنجره خط فرمان، درایو هارد اکسترنال را وارد کنید. در ادامه می توان اطلاعات فرمت شده، اطلاعاتی که به صورت اشتباهی یا عمدی حذف شده اند و اطلاعات هاردی که پارتیشن بندی آن دچار مشکل شده است را از این طریق بازیابی کرد.
ریکاوری هارد اکسترنال با PC3000
یکی از بهترین روش ها برای ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال، استفاده از دستگاه پی سی 3000 است. این دستگاه روسی، قدرت بازیابی اطلاعات بخش قابل توجهی از اطلاعات هاردهای اینترنال و پرتابل را دارد. البته ریکاوری هارد اکسترنال با PC3000 نیاز به مهارت و تجربه بسیار بالایی دارد.
تکنسین باید با تکنیک های بازیابی اطلاعات آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند نهایت استفاده را از قابلیت های این دستگاه داشته باشد. در صورت خرابی هارد، بدسکتوری هارد، دیتکت نشدن، هنگ کردن دستگاه و کند بودن هارد اکسترنال، می توان از پی سی 3000 برای ریکاوری اطلاعات آن استفاده کرد.
بازیابی با استفاده از نرم افزار های ریکاوری اطلاعات
روش کاربردی دیگری که برای ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال مورد استفاده قرار می گیرد، بازیابی اطلاعات با کمک نرم افزار های اختصاصی است که در این زمینه وجود دارند. این نرم افزار ها تنوع بالایی دارند که بسته به نوع مشکل هارد، مدل هارد اکسترنال مورد نظر و میزان خرابی و شرایط اطلاعات می توان از آن ها کمک گرفت. برای مثال می توان به نرم افزار بازیابی اطلاعات Mini Tool Power و نرم افزار Ease US Data Recovery به عنوان پر کاربرد ترین نرم افزار ها اشاره کرد.
ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال فرمت شده
حالت رایج دیگری که به ریکاوری اطلاعات نیاز است، زمانی است که به صورت اتفاقی هارد فرمت شده و اطلاعات ذخیره شده روی آن به هر دلیلی حذف شده است. در این مواقع بسته به دلیل بروز مشکل و مدت زمانی که از پاک شدن اطلاعات روی هارد می گذرد، شرایط ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال مورد نظر متفاوت است.
در مواردی که بعد از فرمت شدن هارد یا حذف فایل ها اطلاعات جدیدی روی هارد به جای فایل های قبلی ذخیره شده باشد، شانس بازیابی اطلاعات از دست رفته هارد بسیار کم است. با این حال در مراکز تعمیرات تخصصی معتبر از به روز ترین روش ها برای بازیابی اطلاعات هارد فرمت شده استفاده کرده و تا جای ممکن این داده ها را بازیابی خواهند کرد.
چه مواردی در تعیین هزینه بازیابی اطلاعات هارد تاثیرگذار است؟
هارد اکسترنال تنوع بسیار زیادی دارد. علاوه بر برند های مختلفی که انواع این هارد ها را طراحی و تولید می کنند، مدل های هر برند نیز تنوع بالایی دارند. انواع هارد اکسترنال توشیبا، هیتاچی، سونی و … دارای مدل های متفاوتی از نظر حجم هارد دیسک و ساختار طراحی این هارد ها هستند.
این موارد در برآورد هزینه ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال مورد نظر بسیار تاثیر گذار است. از طرفی در تعمیر و بازیابی اطلاعات انواع هارد اکسترنال، میزان خرابی هارد، نوع مشکلات آن، مدت زمان لازم برای ریکاوری داده ها، روش مورد استفاده برای بازیابی و مواردی از این دست، از جمله مهم ترین عوامل موثر در تعیین میزان هزینه های لازم برای ریکاوری اطلاعات هارد به شمار می روند.
نکات مهم در تعمیر و ریکاوری اطلاعات انواع هارد اکسترنال
اولین و مهم ترین موضوعی که در خصوص خرابی هارد اکسترنال و ریکاوری داده های آن باید به آن توجه داشت، مراجعه به یک مرکز تعمیرات تخصصی معتبر است. هارد های اکسترنال موجود در بازار با برند های متفاوت هر یک ساختار منحصر به فردی دارد. در نتیجه برای ریکاوری اطلاعات هارد اکسترنال باید تعمیرکار به ساختار دقیق و تمام جزئیات مدل هارد مورد نظر مسلط باشد تا بتواند بهترین روش تعمیراتی را در پیش بگیرد.
در نتیجه مهارت و داشتن ابزار ها و برنامه های اختصاصی برای بازیابی اطلاعات انواع هارد اکسترنال بسیار ضروری است. نکته دیگر این که اگر هارد دچار آسیب فیزیکی شده باشد، نباید شخصا برای تعمیر آن اقدامی انجام داد. باز کردن و هر گونه دستکاری هارد می تواند احتمال بازیابی اطلاعات آن را کم تر کند.