نوارهای مغناطیسی مجدداً به عنوان گزینهای ایدهآل برای ذخیرهسازی مطرح شدهاند. دلیل این اتفاق محرز شدن محدودیت هارددرایوها در طول سالهای اخیر و افزایش دادههایی است که باید ذخیره شوند. شاید شما نیز با شنیدن عنوان «نوار مغناطیسی» به یاد حلقههای بزرگ و حجیم فیلمهای قدیمی مثل Desk Set یا Dr. Strangelove بیفتید.
اما در واقعیت و با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته، نوار مغناطیسیِ این سالها، هیچ شباهتی به نوارهای مورد استفاده در دهههای پیشین ندارد و درست مثل دیسک سخت و ترانزیستور در طول دهها سال دستخوش تغییر و تحولاتی شده است.
بد نیست بدانید نخستین سیستم ذخیرهسازی نوار دیجیتالی که به بازار عرضه شد، Model 726 شرکت IBM بود که میتوانست تقریبا ۱.۱ مگابایت را روی یک حلقهی نوار ذخیره کند. این در حالی است که یک کارتریج نوار مدرن امروزی میتواند تقریبا چیزی حدود ۱۵ ترابایت اطلاعات را ذخیره کنند.
برای ذخیرهسازی این حجم اطلاعات روی دیسک، ۳۹۷ میلیون عدد دیسک لازم است که اگر روی هم چیده شوند، برجی با ارتفاع ۴۷۶ کیلومتر را خواهند ساخت.
مقایسه دیسک سخت با نوار مغناطیسی
1. نتیجه نخستی که از مقایسه دیسک سخت با نوار مغناطیسی به دست میآید آن است که سرعت دسترسی به دیسکهای سخت یا حافظههای نیمهرسانا بسیار بیشتر از نوار است.
2. ذخیرهسازی نواری از نظر انرژی بهینهتر است. در صورت استفاده از نوارهای مغناطیسی، پس از ضبط تمام دادهها، یک کارتریج نوار روی یکی از شیارهای کتابخانهی رباتیک قرار میگیرد و برای این کار انرژی زیادی لازم نیست.
3. از نظر امنیت نیز استفاده از حافظهی نوار بسیار مطمئنتر است. بد نیست بدانید که نوار مغناطیسی چهار تا پنج مرتبه کمتر از هارد درایوها دچار خطا میشود. دلیل این امر نیز آن است که نوارها به دلیل برخورداری از رمزنگاری تعبیهشده امنیت بالایی دارند.
4. نوار و هارد درایو هر دو مکانیزم فیزیکی ابتدایی و سادهای برای ذخیرهسازی دادههای دیجیتال دارند. هر دو دادهها را در ترکهای باریک موجود در دیوارهی نازک مواد مغناطیسی ذخیره میکنند، در این مواد خاصیت مغناطیسی بین دو وضعیت قطبی جابهجا میشود. اطلاعات هم به صورت یک مجموعه از بیتها رمزنگاری میشوند که بر اساس وجود یا عدم وجود گذار قطبی، مغناطیسی در نقاط مشخص ترک ظاهر میشوند.
سایر مقایسه نوار مغناطیسی با دیسک سخت
5. مورد شایان ذکر در ارتباط با نوار مغناطیسی آن است که ماهیت آفلاین این محصول، مزیتی برای مبارزه با نرمافزارهای باگدار و معیوب است. برای مثال، در سال ۲۰۱۱ وجود نقص در بروزرسانیهای سختافزاری گوگل منجر به حذف پیامهای ذخیرهشده درحدود ۴۰٬۰۰۰ حساب جیمیل شد. این اتفاق در شرایطی رخ داد که نسخههای متعددی از دادههای ذخیرهشده در مراکز دادهای مختلف این شرکت وجود داشت. گوگل در نهایت توانست کل دادههای ازدسترفته را از طریق بکآپ بازیابی کند چرا که دادههای خود را بر روی نوار هم ذخیره کرده بود.
6. نوار و هارد درایو به غیر از ظرفیت، ویژگیهای عملکردی بسیار متفاوتی دارند. طول زیاد نوار داخل کارتریج (که در حالت عادی به چند صد متر میرسد) سبب میگردد سرعت دسترسی میانگین بین ۵۰ تا ۶۰ ثانیه باشد در حالی که سرعت دسترسی میانگین در هارد درایوها ۵ الی ۱۰ میلیثانیه است؛ اما سرعت نوشتن در نوار به طرز شگفتانگیزی بالا است و دو برابر سرعت نوشتن در دیسک است.
7. نتیجه دیگری که از مقایسه دیسک سخت با نوار مغناطیسی به دست میآید آن است که هزینهی ذخیرهسازی نوار برابر با یکششم هزینهی نگهداری دادهها روی دیسک است. این موضوع سبب گشته تا حجم زیادی از دادهها روی سیستمهای نواری ذخیره میشود. اخیرا یک تیم پژوهشی در همکاری با سونی نشان داده است که احتمال ضبط دادهها با تراکم ناحیهای یکسان ۲۰ برابر بیشتر از جدیدترین درایوهای نواری است.
اگر این فناوری در مقیاس تجاری عرضه شود، یک استودیوی فیلم که در حالت عادی برای ذخیرهسازی کل آرشیو خود به امکانات ذخیرهسازی دیجیتال با بودجهای زیاد نیاز دارد، میتواند همان آرشیو را تنها روی یک نوار ذخیره کند.
نقشهی راه ذخیرهسازی نوار مغناطیسی
کتابخانههای مدرنی که در آنها برای ذخیره اطلاعات از نوارهای مغناطیسی استفاده شده است میتوانند صدها پتابایت داده را ذخیره کنند این در حالی است که IBM 726 که در سال ۱۹۵۲ معرفی شد تنها قادر به ذخیرهسازی چند مگابایت اطلاعات بود. البته برای رسیدن به این درجه از مقیاس ذخیرهسازی، نیاز به پیشرفتهای فنی بسیاری است.
برای مثال یکی از کارهای انجامشده، بهبود قابلیت خواندن و نوشتن هدها و ردیابی ترکهای باریک روی نوار بود که عرض آنها در آخرین نمونهی نمایشی به ۱۰۰ نانومتر میرسید. با ترکیب این فناوریها امکان خواندن و نوشتن دادهها در یک سیستم آزمایشگاهی با تراکم خطی ۸۱۸٫۰۰۰ بیت بر اینچ فراهم شد.
کنترل انجام شده در فناوری جدید چیزی حدود ۲۴۶٫۰۰۰ ترک در اینچ است. علاوه بر این واحد نمونهی اولیه هم به تراکم ناحیهی ۲۰۱ گیگابایت بر اینچ مربع رسید. در سال ۲۰۱۵، کنسرسیوم ذخیرهسازی اطلاعات شامل شرکتهایی HP، IBM، اوراکل و کوانتوم با همکاری گروههای پژوهشی نقشهی راه بینالمللی ذخیرهسازی نوار مغناطیسی را منتشر کردند.
بر اساس پیشبینی ارائه شده از سوی این کنسرسیوم تراکم ناحیهای واسطههای ذخیرهسازی نواری تا سال ۲۰۲۵ به ۹۱ گیگابایت بر اینچ مربع خواهد رسید. این روند نشان میدهد این میزان تا سال ۲۰۲۸ از ۲۰۰ گیگابایت در اینچ مربع هم بیشتر شود. به طور کلی نوارهای مغناطیسی را میتوان از آخرین فناوریهای اطلاعاتی در نظر گرفت که تابع قانون مور است. البته نوار مغناطیسی میتواند این قانون را تنها برای دههی آینده حفظ کند.
مرکز بازیابی اطلاعات
مرکز بازیابی اطلاعات به دلیل بهرهمندی از بهروزترین ابزارآلات ریکاوری نظیر pc3000 و نیز جذب نیروی کارآمد و متعهد، قادر به پشتیبانی و ریکاوری تمامی هاردها و حافظههای موجود در بازار میباشد. برخی از دستگاه ها و حافظه ها که امکان بازیابی اطلاعات آنها در این مرکز وجود دارد عبارتند از:
بازیابی اطلاعات رید Raid، بازیابی اطلاعات NAS و DAS، بازیابی اطلاعات هارد اکسترنال و اینترنال، بازیابی اطلاعات دوربین دیجیتال و گوشی موبایل اسمارت فون، بازیابی اطلاعات انواع تبلت اندروید و آی او اس Android/IOS، بازیابی اطلاعات از انواع DVR و سیستم دوربین های حفاظتیSecurity Cameras & Home Surveillance Systems،
تعمیر فوق تخصصی انواع هارد SSD و بازیابی اطلاعات هارد SSD، ریکاوری فایل MOV بعد از فرمت شدن، حذف یا پاک شدن و خراب شدن فایل، ریکاوری فیلم با MTS, MT2S, MOV فیلمبرداری شده توسط دوربین های دیجیتالی Canon, Sony, Nikon و…، ریکاوری عکسها و فیلمهای دوربین دیجیتالی، ریکاوری عکس و فیلم انواع رم و مموری کارتها).
کارشناسان فنی حاضر در مرکز بازیابی اطلاعات با استفاده از تخصصیترین تجهیزات سختافزاری و تعهد به استانداردهای روز دنیا موفق به ارائهی بالاترین درصد موفقیت در بازیابی اطلاعات از دست رفته شدهاند.