در عصر حاضر پیشگیری از نشت اطلاعات به یکی از دغدغه های مدیران شرکت ها و سازمان ها تبدیل شده است. زیرا افشای داده ها و از بین رفتن آن ها می تواند صدمات جبران ناپذیری را به کسب و کارهای مختلف وارد کند. در این راستا فناوری Data Loss Prevention یا DLP عرضه شده تا افراد بتوانند دیتاهای محرمانه خود را مدیریت کرده و نشت آن جلوگیری نمایند.
نحوه عملکرد تکنولوژی DLP به این صورت است که ریسک های احتمالی را شناسایی می کند. سپس با به کار گرفتن فرآیندهای مختلف از مشکلاتی مانند سوء استفاده از داده ها، نقض قوانین حریم خصوصی و… ممانعت به عمل می آورد. از آنجا که از دست رفتن فایل ها بسیار چالش زا است، در ادامه ترفندهایی را برای جلوگیری از نشت اطلاعات آموزش خواهیم داد.
پیاده سازی استراتژی DLP جهت پیشگیری از نشت اطلاعات
نشت یا از دست رفتن اطلاعات به این معنا است که داده های شما از شبکه داخلی یا سیستم رایانه ای به بیرون منتقل شود. این مسئله می تواند برای کسب و کارها خطرآفرین باشد، لذا پیشگیری از نشت اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارد. توجه داشته باشید که مهاجمان معمولا برای تخریب یک بیزینس تمام دیتاهای حساس آن را از بین می برند. در مواردی نیز نسخه ای از فایل ها را نزد خود نگه می دارند، اما اصل آن را از شبکه داخلی سیستم حذف می کنند.
در چنین شرایطی است که نقش DLP به عنوان یک راه کار عالی جهت شناسایی و پیشگیری از از دست رفتن اطلاعات پررنگ می شود. به این صورت که Data Loss Prevention یک سری فاکتورهای امنیتی را اعمال می کند. این کار باعث می شود فایل های حساس هنگام انتقال، پردازش یا اشتراک گذاری در معرض تهدید قرار نگیرند. فاکتورهای امنیتی می توانند آیتم هایی مانند مانیتورینگ فعالیت ها، رمزگذاری و مواردی از این قبیل باشند.
دلایل از دست رفتن اطلاعات
جهت پیشگیری از نشت اطلاعات لازم است بدانید که چه عواملی منجر به افشای داده ها می شوند. معمولاً مشکل از بین رفتن دیتاهای حساس به یکی از دلایل زیر اتفاق می افتد:
- ردگیری اطلاعات هنگام انتقال از یک شبکه به شبکه دیگر
- قدیمی بودن داده ها
- زیرساخت های نامناسب
- حملات هکرها
- سرقت عمدی از جانب کارمندان ناراضی، شبکه های جاسوسی و…
- نشت تصادفی فایل ها از جانب افراد مجاز
- آسیب پذیری های نرم افزاری
- هک شدن ابر در صورت استفاده از فضای ابری جهت نگهداری اطلاعات
- سیاست های ضعیف رمز عبور
- سرقت دستگاه های سیار و از دست دادن فیزیکی تجهیزات
چند ترفند طلایی برای جلوگیری از نشت اطلاعات
همان طور که گفتیم، از دست رفتن فایل های حساس می تواند برای یک شبکه یا سازمان دردسر ساز باشد. به همین دلیل در زیر ترفندهایی را بیان کرده ایم که در جلوگیری از نشت اطلاعات موثر واقع می شوند:
اعمال محدودیت جهت دسترسی به اطلاعات
یکی از بهترین راه ها جهت پیشگیری از نشت اطلاعات این است که دسترسی به داده های پراهمیت و حساس را محدود کنید. به نحوی که اگر یکی از کاربران نیاز به دسترسی گسترده تر داشته باشد، باید درخواست خود به صورت کتبی به مسئولین ذیربط اعلام نماید.
به روز رسانی سیستم عامل و برنامه ها
آپدیت سیستم عامل و برنامه ها تاثیر شایانی در جلوگیری از حملات سایبری دارد. بنابراین بسیار مهم است که کلیه نرم افزارها و همچنین سیستم عامل را به روز نگه دارید.
شناسایی و طبقه بندی داده های حساس
راه کار دیگر برای پیشگیری از از دست رفتن اطلاعات کشف و طبقه بندی فایل هایی است که برای شرکت یا سازمان شما ارزشمند هستند. خوشبختانه امروزه برنامه هایی وجود دارند که قادرند دیتاهای حساس را شناسایی و دسته بندی کنند. این نرم افزارها حتی می توانند مخازن شبکه داخلی یا اطلاعات ذخیره شده در فضای ابری را اسکن نمایند.
سپس گزارش هایی را درباره تنظیم کنترل های دسترسی ارائه می دهند تا بتوانید بهترین اقدامات را جهت پیشگیری از نشت اطلاعات به عمل آورید. در صورتی که مبتدی هستید، نصب، راه اندازی و پیکربندی این نرم افزارها را به متخصصان مرکز ریکاوری اطلاعات بسپارید.
حذف سرویس های غیر ضروری از سیستم
سعی کنید تا آنجا که می توانید سرویس ها و نرم افزارهای غیر ضروری را از کامپیوتر حذف نمایید. این قضیه در مورد فایل های غیر ضروری نیز صادق است. زیرا ذخیره این گونه داده ها فرآیند محافظت از اطلاعات حساس را به کاری سخت و دشوار تبدیل می کند. نهایتاً در صورت لزوم یک سری عملکردهای اضافی را در سیستم فعال سازید تا امنیت اطلاعات حفظ شود.
استفاده از اتوماسیون
اتوماتیک سازی عملکردهای امنیتی تا حد زیادی از سرقت یا نشت ناخواسته دیتاها جلوگیری می کند. اهمیت این مسئله به ویژه برای سازمان ها و ادارات بزرگ که فضای IT آن ها پراکنده است، دوچندان می شود.
رمزگذاری اطلاعات
ترفند مفید دیگر برای پیشگیری از نشت اطلاعات این است که سیاست های قوی برای تعیین رمز عبور داشته باشید. به این صورت که تمام فایل ها را در مرحله انتقال و در حالت استراحت رمزگذاری نمایید. برای تعیین پسورد قوی استفاده از ابزار Encrypting File System را به شما پیشنهاد می کنیم. زیرا این برنامه تنها به کاربران مجاز اجازه بررسی و تغییر فایل ها را می دهد. بنابراین افراد غیر مجاز حتی اگر سیستم رایانه ای را در اختیار داشته باشند، قادر نخواهند بود به اطلاعات رمزگذاری شده دسترسی پیدا کنند.
نظارت و اصلاح سیاست های امنیتی
لازم است به طور متناوب بر سیاست های امنیتی که برای شرکت یا سازمان خود در نظر می گیرید، نظارت کامل داشته باشید. می توانید این کار را با تست های مکرر انجام دهید و نهایتاً بعضی موارد را اصلاح کنید. البته در صورت تغییر در سیاست های امنیتی حتما موارد اصلاح شده را به اطلاع کارمندان شرکت برسانید.
آموزش کارمندان
از جمله روش های پیشگیری از نشت اطلاعات این است که یک برنامه ای مدون برای آموزش کارمندان داشته باشید. دوره های آموزشی باید به نحوی باشد که پرسنل پس از سپری کردن آن ها بتوانند قوی ترین پسوردها را برای سیستم انتخاب کنند. همچنین به این سطح از توانایی برسند که تماس ها، پیامک ها و حتی ایمیل های مشکوک را به راحتی شناسایی نمایند. نهایتاً اگر با راه کارهای گفته شده نتوانستید جلوی از بین رفتن داده ها را بگیرید، بازیابی اطلاعات خود را به متخصصان ما واگذار کنید.